Hukukçular Derneği ve İstanbul Medipol Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Hukuk ve Türkiye Kış Okulu ’19 geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen kapanış yemeği ve sertifika takdim töreni ile sona erdi.
Program sürecinde Türk dış politikasını meşgul eden mülteci krizi, Kıbrıs sorunu, güncel deniz hukuku gelişmeleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi konular alanında uzman eğitmenlerle birlikte hukuki perspektiften tarafından ele alındı. Programın son gününde ise “Uluslararası Hukuk’ta Diplomatik Dokunulmazlıklar: Julian Assange ve Cemal Kaşıkçı Olayları” ile “Türkiye’nin Uluslararası Platformlarda Temsili” panelleri gerçekleştirildi.
Türkiye’nin Uluslararası Platformlarda Temsili panelinde katılımcı öğrencilerle tecrübelerini paylaşan panelistlerden BM Cenevre Ofisi Nezdinde Türkiye Daimî Temsilciliği Adalet Müşaviri Dr. Ahmet Ulutaş: “Siz gençlere verebileceğim en önemli tavsiye; kendinize güvenmeniz. Yolculuğunuz bireysel ve sahici olsun. Bilgi, bilgiyi doğurur. İlgili olduğunuz alanın en iyisi olun ve o alanı en iyi şekilde öğrenin. Muhakkak bir yabancı dili çok iyi şekilde konuşun.” dedi.
Daha sonrasında konuşan Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimî Temsilciliği Adalet Eski Müşaviri Dr. Muhammet Murat Ülkü “Özellikle 1995 yılından itibaren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin açmış olduğu birtakım sınavları kazanarak kurum bünyesinde çalışmaya başlayan halihazırda 30-35 Türk hukukçu mevcut. Biz bu sayının artmasını istiyor ve sizler gibi hukukçu gençlere şiddetle bu kurumlarda gerek staj yapmalarını gerekse çalışmalarını tavsiye ediyoruz.” diyerek uluslararası kurumlarda Türkiye’nin temsilinin önemine vurgu yaptı.
Emekli Büyükelçi Hakkı Akil ise “Bir hukuk fakültesi öğrencisi olmaktan öte öncelikle ülkenizin sorunlarına karşı duyarlı iyi birer vatandaş olun. Bu da ancak sivil toplum olarak yaşanan toplumsal gelişmelere tepki gösterebilmekle mümkün olmaktadır.” diyerek görev yaptığı ülkelerde gözlemlediği sivil toplum bilincine vurgu yaptı.
Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen ve katılımcıöğrencilerin yanı sıra farklı mesleklerden pek çok hukukçunun da katıldığı kapanış yemeği ile sertifika takdim töreni ile sona eren programa Türkiye’nin çeşitli şehir ve fakültelerinden hukuk öğrencileri katıldı.
Kapanış yemeğinde konuşan Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı “Bizim bir hayalimiz var. Bizleri, yani milletimizi,uluslararası örgütler nezdinde temsil edebilecek yeterliliğe sahip hukukçuların yetişmesini sağlamak ve bu arkadaşlarımızı oralarda görebilmek. Geçtiğimiz yaz düzenlediğimiz Uluslararası Örgütler Yaz Okulu ile bu hayalimizi gerçekleştirmek adına ilk adımı atmıştık. Bugün nihayete eren Uluslararası Hukuk ve Türkiye Kış Okulu da bu adımın devamı niteliğindedir.” şeklinde konuştu. Kapanış yemeğinin ardından katılımcı öğrencilere sertifikaları takdim edildi.
Uluslararası Hukuk Okulu Projesi kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Hukuk ve Türkiye Kış Okulu ’19 programının gelecek ayağının yurtdışında gerçekleştirileceği ve katılımcılara uluslararası örgütler nezdinde staj imkanlarının sağlanmasının amaçlandığı öğrenildi.