Hukukçular Derneği tarafından her sene düzenlenerek , bir gelenek haline gelmiş olan ‘Hukuk Okulu’ programının 7’ncisi 8,9,10 Mart tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sponsorluğunu İstanbul Üniversitesi, MES Creative, İSBAK ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin üstlendiği Hukuk Okulu 7, yaklaşık 1000 öğrencinin katılımı ile sona erdi.
Programa çeşitli şehir ve üniversitelerden gelen hukuk öğrencilerinin katılımının oldukça yüksek olduğu görülürken, avukatlardan, öğretim görevlilerine, hukuk fakültesi öğrencilerinden, lise öğrencilerine kadar pek çok kesimden katılımcı programda yer aldı.
Her sene birbirinden farklı konu ve konuşmacılarla Türkiye’nin dört bir yanından hukuk fakültesi öğrencilerinin büyük ilgiyle beklediği ”Hukuk Okulu” programında, bu seneki üst başlıklar ‘Ceza Hukuku’, ‘Ticaret ve Borçlar Hukuku’, ‘Bilişim Hukuku’ ve ‘Spor Hukuku’ şeklinde belirlenirken güncel hukuki meselelerin ele alındığı 10 ayrı oturumun ardından Hukuk Okulu 7 kapanış töreni ile sona erdi.
Ayrıca Hukuk Okulu 7 bu yıl öğrencilerin yanında hukuk alanına gönül vermiş üstadlarını da unutmadı. Yıllarını hak ve adalet yolunda harcamış saygıdeğer meslektaşları Av. Muhammet Emin Özkan, Av. Muharrem Balcı ve Av. Necati Ceylan’a Onur Ödülleri takdim edildi.
Programın ilk gününde Ceza Hukuku’nda karşımıza sıklıkla çıkmaya başlayan Dijital Delil kavramı, hukukiliği, ispata etkileri ve kapsamı tartışıldı. Ardından hekimin tıbbi sorumluluğu, meslek kazaları ve malpraktis davaları masaya yatırıldı.
Programın ikinci gününde Ticaret ve Borçlar Hukuku oturumunda; özellikle şehir hastanesi, köprü ve havalimanı projeleriyle gündeme gelen Konsorsiyumlar, Kamu-Özel Ortaklığı ve günümüz internet çağında gittikçe artan e-ticaret ve e-alışveriş’in hukuki boyutu farklı noktalarıyla ele alındı.
Programın üçüncü gününde internetin ve teknolojinin gelişmesiyle yavaş yavaş hayatlarımızda yer edinmeye başlayan, Türkiye’de ve dünyada oldukça önemli bir yere sahip olan ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her gün değişen ve gelişen bilişim sektöründe yapay zeka nedir, yapay zekanın hukuki sorumluluğu gibi güncel sorular cevaplandı.
Ardından gerçekleştirilecek spor hukuku oturumu ile Kulüp Başkanlarının Mali Sorumluluğu ve Fair Play Uygulaması gibi Türkiye’de spor hukukunun güncel meseleleri değinildi.
Program hakkında açıklamalarda bulunan Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı ve Gençlik Komisyonu Başkanı Av. Mehmet Melih Gülseren, ‘‘Hukuk Okulu, 2012-2013 eğitim yılından itibaren düzenlenen marka bir etkinlik. Dernek olarak gerçekleştirdiğimiz Hukuk Okulu programlarında toplamda 7.000’i aşkın öğrenci ağırladık ve belli oranda katılım gösteren öğrencilere katılım belgelerini takdim ettik.
Program içeriğini her sene geliştiriyor ve değiştiriyoruz. Öğrencilerin ilgi ve taleplerine göre belirlediğimiz oturum başlıkları her programımızda beklediğimiz karşılığı görüyor ve bu bizi bir sonraki programa motive ediyor. Katılımcı kitlemizin kalitesi her programımızın bir öncekinden daha iyi olması gerektiği bilincini diri tutuyor ve çalışmalarımızı bu farkındalık ile sürdürmeye gayret ediyoruz.
Bu yıl, Hukuk Okulu için 2.500’den fazla başvuru aldık. Yalnızca İstanbul ve çevre illerden değil, ülkemizin dört bir yanından katılan pek çok öğrenci vardı. Başvuranlar arasından 1.000’i aşkın öğrenci ise katılım belgesi almaya hak kazandı. Gösterilen ilginin bizi oldukça mutlu ettiğini söylemeliyim.
Asıl amacımız, katılımcı öğrencilerimizin üniversite eğitimlerine güncelden de uzaklaşmadan destek olmak ve katkı sağlamaktır. Bu sayede, adaletin teminatı olan donanımlı ve bilgili genç hukukçuların sosyal hayata ve tabi mesleğe hazırlık süreçlerinde yanlarında oluyoruz. Ayrıca belirtmek isterim ki, programımızın koordinatörlüğünü de yine genç kardeşlerimiz üstlenmektedir. Programımızın gençler tarafından organize ediliyor olmasının güncel konuların takip edilebilmesi adına önemli olduğunu düşünüyorum.
Biz inanıyoruz ki adalet şuuru ile hareket eden bilgili vicdanlı ve donanımlı bu gençlik geleceği aydınlatacaktır.
Siz gençlere güveniyoruz.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.
Gerçekleştirilen 10 oturumun ardından projenin koordinatörlüğünü yürüten Av. Oğuzhan Taşdemir ve direktörlüklerini yürüten, Stj. Av. Ahmet Semih Öztürk, Stj.Av. Dilara Arslan, Sümeyya Murat, Umut Birsin ve İlay Nur Eser’e, organizasyon aşamasında görev alan 100 kadar hukuk fakültesi öğrencisini temsilen plaketleri takdim edildi.
Hukuk Okulu 7, Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Cavit Tatlı’nın şehir dışından gelen öğrencilere katılım belgelerini takdim etmesi ile sona erdi.